A kalács az ünnepek elengedhetetlen szimbóluma, mivel fonatokkal egyesített szer-erő étel, ráadásul édes. Itt a napfordulókat, napéjegyenlőségeket és a Boldogasszony ünnepeket is beleértem.
A nő dolga és feladata a dagasztás, a férfi nem illik ide. Régi szokásaink egyike, hogy a tészta a női kézben készül, a kovász női minőség.
Egy kalács készítésénél rendeződik a nő és rendeződik, változik a család is, a megsült kalács tartalma által. Ajánlott hármas fonással dolgozni.
A kalácsot fateknőbe dagasztották régen. Ma lehetőség szerint a műanyag helyett, üveget, kerámiát, fát válassz. A dagasztás előtt szitálj, és ha úgy érzed, tedd gépbe, de utána szeretgesd meg és én a földre letéve tálamat, kicsit mindig átdolgozom, letérdelve elé, hogy erőt nyerjen a földből.
Itt is érdemes áldást mondani fölötte, hogy minden részében aktivált és erőteljes tartalommal bírjon.
Kalács dagasztó ima
Búza szemek nyíljatok, erőt érzek
ahogy szitálok, dagasztok, gyúrok,
élettel telt kovászt teszek, e édes kalácsba,
mi ünnepünknek áldott nektárja.
Kovászos kalács recept
45 dkg sima liszt, Bl 55
15 dkg érett kovász vagy 1 mérő (Panni sajtműhelyéből vett porkovász)
1 db tojás
2 evőkanál cukor
1 teáskanál só
5 dkg olvasztott vaj
300 ml langyos tej
fél kávés kanál szárított élesztő,
lehet: morzsolt levendulát, mazsolát, vanília cukrot, citromhéjat bele tenni.
Elkészítés:
A lisztet szitálás után a hozzávalókkal dagasztani, míg kisimul a tészta.
Konyhában letakarva reggeltől-estig, kb. 6-8 óra és 3-4 simogatás, átdolgozás közben.
Vagy még aznap sül, ekkor kb. 6 óra elteltével elkészül a fonat, a tészta 3 részre szedése után,
vagy reggel sül, elkészül este a hármas fonat és hűtőbe kerül.
Reggel pedig a 230 C fokon kb. 15 percig, aztán 210 fokos sütőbe tojással lekenve készre sütjük.
Lehet simán papírozott tepsin sütni vagy formába téve kerek kalácsnak.
Váljék egészségedre!
Karsai Andrea
2020. június